petak, 27. ožujka 2015.

Suha kajsija (marelica) za zdravlje i borbu protiv raka




Suhe kajsije sadrže veliki procenat bjelančevina, vlakana, vitamina, minerala i šećera, što ih čini idealnom namirnicom za početak dana.

Ublažavaju stres i regulišu varenje
Magnezijum, mineral kojim obiluju suhe kajsije, ublažava stres, dok vitamini B kompleksa jačaju nerve. Ovo voće je odlično i za osobe koje pate od povišenog holesterola jer može da zamjeni masne grickalice. Sušene kajsije treba dobro sažvakati jer se tako podstiče varenje i cirkulacija u gornjoj regiji.

 
Čuvaju srce i popravljaju krvnu sliku
Suhe kajsije sadrže veliku količinu kalijuma, minerala koji je važan za normalan rad svih mišića, a naročito srčanog. Samo pet suhih kajsija zadovoljava petinu potreba organizma za ovim mineralom i značajan dio potreba organizma za željezom. Vitamin C, koji ovo voće sadrži, olakšava apsorpciju željeza, što je važno za anemične osobe.

U borbi protiv raka
Neke tvari iz suhe marelice mogu spriječiti rast stanica raka. U tom slučaju suhe marelice moraju se uzeti u kombinaciji s drugim sušenim voćem. Da biste to učinili sameljite na mašini za mljevenje mesa suhe marelice (200 g), suhe šljive (100 g), i oguljene orahe (100 g). Dodajte 2 kašike  meda i promiješajte. Spremite smjesu u čvrsto zatvorenoj posudi u općem odjelu hladnjaka. Uzimati  ujutro prije doručka i navečer prije odlaska u krevet.

  Dijeta
Suhe marelice su  zbog svojih prehrambenih svojstava dio mnogih učinkovitih dijeta.  Jedan od načina da uz pomoć marelica regulirate tjelesnu težinu jeste da 300 gr suhih marelica izgnječite u pire i dodate im breskve ili 500 ml soka od marelice. Dobivenu smjesu rasporediti u  3-4 doze tokom dana.
Oprez
Pretjerana konzumacija suhe marelice može izazvati napad od proljeva i prevrnut želudac. Ne treba ih davati djeci mlađoj od jedne godine. Kod odraslih može izazvati alergijsku reakciju.

0 komentari:

Objavi komentar